Domácí šunka

06.03.2014 21:47

Udělat si šunku v domácích podmínkách není nic složitýho,resp.je to jednoduchý.Základem je jak asi většina tuší,maso.Maso se dá použít jakékoliv.Drůběží,vepřový,hovězí,jehněčí,divočina,....(např.kuře,krůta,králík,prase,kočka,ježek,pes,netopýr,.... :-) to je sranda! )."Výrobci" nebo spíš "alchymisti" používají na výrobu šunky barviva,vlákninu,škrob,rostlinné a jiné živočišné bílkoviny,stabilizátory,zahušťovadla,antioxidanty,aromata, konzervanty,dusitany,....Může obsahovat stopy vajec, sóji, mléka, celeru, hořčice,.....A na maso už tam v tom případě moc místa nezůstane.Kdo by TO (nevím jestli to nazvat šunkou) dal sežrat svému psovi? A děti se s tím vesele krmí.

Abych se vrátil k domácí šunce,maso (asi jedno kilo) a nemusí to být jeden druh,popřípadě vykostíme a nakrájíme na menší kousky.Ty kousky by neměly být moc velký,protože by se nám to dost špatně spojovalo a šunka by se rozpadala a naopak zase hodně malý kousky by vypadaly zase jako lanšmít a my chceme hezkou mozajku,proto by kostky měly být cca 1x1 až 2x2 cm.Maso doporučuji namíchat aby šunka v řezu vypadala hezky.Nemyslím barvu mládeže-zelenou,ale myslím tím kombinaci světlého a tmavého masa.

Další ingredience jsou moučkový cukr (asi jednu lžičku),trochu vody (podle potřeby asi decka),já dávám taky jednu lžičku medu (ale NEE z obchodu,tak jsou konzervanty a další svinstva,takže jenom od včelaře) a sůl.Soli doporučují na gramy 20-25g,ale myslím si,že je to blbost.Každý má jinou chuť.Já to dělám tak,že při míchání ochutnávám a až je to trochu slanější,tak to tak nechám.Ono to maso dost soli vtahne.K soli doporučuji přidat asi čtvrt lžičky řeznické soli "Praganda".Tato sůl nenechá maso "zešednout" a šunka bude hezká i na pohled.

Až toto všechno budeme mít pohromadě v míse,začneme míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat a míchat.Aspoň půl hodiny,než z masa začneme "vytahovat" bílkoviny.Je to takový blátíčko.Díky tomuto "blátíčku" docílíme toho,že se nám maso při vaření spojí.Aby jste na tom nenechali ruce,tak prozradím,že používám klasický kuchyňský mixér s hnětacími háky na těsto.A ještě jedna finta.Část tohoto masa umelte na mlýnku nebo na velmi jemno nožem nasekejte.Opět pomůžeme dokonalenému spojení.

Nakonec všechno toto úúúúúžasný masíčko dáte do šunkovaru,ve kterém budete mít šáček.Pořádně to tam napěchujete aby jste neměli mezi kousky masa vzduchové bubliny.Šunkovar uzavřeme a necháme v chladnu naležet.Drůbežímu masu stačí jeden den,ostatní masa chtějí 2-3 dny.Po této době šunkovar vložíme do hrnce s vodou a "vaříme" podle masa 1 - 1 a půl hoďky ve vodní lázni o teplotě cca 70'C - 75'C.Potom necháme šunku vychladnou v šunkovaru.

Studenou šunku ze šunkovaru vytahneme,vytahneme ji i ze sáčku a můžeme začnout porcovat.

 

Dobrou chuť !!!

Vyhledávání

Kontakt

Matásek Géding Vodafone N975
Dnes je
Počasí Hodonín - Slunečno.cz
SEO