Příprava piva z mladinových koncentrátů

13.02.2014 20:07

Příprava piva z mladinových koncentrátů


 


 

Příprava piva z mladinových koncentrátů je nejjednodušší a nejrychlejší cesta výroby piva v domácích podmínkách.

Mladinový koncentrát je mladina uvařená v profesionálním pivovaru zbavená vody. Výhodou je jistota neměnné receptury a zaručená kvalita mladiny.

Princip výroby piva z těchto koncentrátů je velmi jednoduchý a spočívá v tom, že do mladiny vrátíme vodu, popřípadě doplníme kvasné cukry a necháme prokvasit. V následujících řádcích vám poskytneme návod jak si připravit vlastní pivo z mladinového koncentrátu.

Jednou z hlavních podmínek úspěchu je čistota a sterilita všech nádob a náčiní, které se dostanou do styku s vaším pivem.

Případné napadení divokými kvasinkami znehodnotí vaše pivo a vy budete zklamáni výsledkem vašeho úsilí.


 

1. Vaření

Z plechovky s koncentrátem odstraníme plastové víčko a vyjmeme sáček s pivními kvasnicemi a plechovku ponoříme do nádoby s horkou vodou asi na pět minut, poté otevřeme plechovku.


 

Po zahřátí se hustý koncentrát lépe vyprázdní do fermentační nádoby. Pozor plechovka bude horká! Obsah plechovky vylijeme do fermentační nádoby. Poté přilijeme cca 3,5 l horké vody a mícháme tak dlouho, dokud koncentrát není dokonale rozpuštěný.

Následně přidáme kvasný cukr a opět důkladně promícháme.

Kvasné cukry ovlivňují budoucí obsah alkoholu a proto změnou jejich množství způsobíme i změnu obsahu alkoholu.

Základní receptura uvádí 1 kg kvasného cukru, zvýšení tohoto množství nedoporučujeme, protože nepřinese zlepšení, spíše naopak (důvod si vysvětlíme v dalších článcích). Pokud chcete získat pivo lehčí můžete obsah cukrů snížit. Zlepšení výsledné kvality piva dosáhnete použitím některé maltózy z řady Mistr Sládek, nebo dextrózy apod. Rozhodně doporučujeme vyhnout se sacharóze (řepné cukry).

Poté dolijeme studenou vodou do celkového obsahu uvedeného u konkrétního koncentrátu a znovu důkladně promícháme.


 

2. Hlavní kvašení


 

Na teploměru sledujeme teplotu a po dosažení teploty 18-20oC, otevřeme sáček s kvasinkami, přisypeme je do nádoby a řádně zamícháme.

Po uplynutí tří minut zopakujeme míchání a důkladně uzavřeme víko fermentační nádoby a nasadíme kvasnou zátku s těsněním.

Do kvasné zátky nalijeme do poloviny převařenou, ale studenou vodu. Poté Fermentační nádobu umístíme na temném místě s pokud možno stálou teplotou v rozmezí 18-20oC.


 

Teplota hraje významnou roli při fermentaci a výrazným způsobem ovlivní kvalitu piva, proto bedlivě sledujte zda se teplota udržuje ve stanoveném rozmezí (15 - 24o C).

Primární fermentace trvá asi 5-10 dnů, v závislosti na druhu koncentrátu a teplotě při fermentaci. Primární fermentace je ukončena, když ustanou bubliny v kvasné zátce a hladiny v obou polovinách kvasné zátky se vyrovnají.


 

3. Sekundární kvašení

(druhotné dokvašování)

Máme-li jistotu, že hlavní kvašení je ukončeno a kvasná zátka má vyrovnané hladiny, přistoupíme ke stáčení.

Můžeme použít skleněné láhve, PET láhve, nebo můžeme pivo stočit do soudků (kegů).

UPOZORNĚNÍ! PET láhve musí být určeny pro dokvašování piva a skleněné láhve nesmí být na jedno použití (nevratné láhve neodolávají tlaku).

Pivo stáčíme za pomocí plnicí tyčinky "stáčeč", kterou za pomoci redukce nasuneme na vypouštěcí ventil. Před stočením doporučujeme asi 2 dl piva odlít. Tímto způsobem se zbavíme kalu usazeném ve ventilu.

Při plnění nasuneme láhev na stáčeč tak, aby se ventil stáčeče dotknul dna láhve a tím se ventil stáčeče uvolní. Použitím stáčeče zamezíme pěnění piva při stáčení. Stáčeč vytáhneme ode dna ve chvíli, když je láhev zcela plná. Při vysunutí stáčeče vznikne prostor pro nahromadění kysličníku.

Po stočení přidáme fermentační drops. Fermentační drops Mistr Sládek je speciálně připraven pro domácí vaření piva a jeho úkolem je vytvořit kysličník uhličitý a napěnit pivo. Na 0,5 l vložíme 1 tabletu dropsu, nebo můžeme použít 3 g maltózy (můžeme nahradit cukrem, ale toto nedoporučujeme).

Po vložení dropsu láhve zazátkujeme a několikrát převrátíme dnem vzhůru, aby se drops lépe rozpustil. Uložíme na temné místo s teplotou okolo 20oC a ponecháme 10 dní, poté uložíme na temném a chladném místě.

POZOR - láhve vždy ukládejte ve vertikální poloze, aby se kvasinky usazovali na dně láhve.

Po uplynutí této doby je vaše pivo připraveno ke konzumaci, přesto doporučujeme ponechat pivo zrát delší dobu a nechat tak vyniknout jeho plnou a bohatou chuť. Ve skleněných, důkladně uzavřených láhvích vaše pivo dozraje v ležák excelentní kvality.

Pivo můžete nechat zrát i více než 24 měsíců.

Výše uvedený postup platí pro svrchně kvašená piva.


 


 


 

"Dej bůh štěstí"

 

Vyhledávání

Kontakt

Matásek Géding Vodafone N975
Dnes je
Počasí Hodonín - Slunečno.cz
SEO